Stel een vraag
de Lingebrug hoveniers
Cuneraweg 3b
4051CE Ochten
de Lingebrug hoveniers
de Lingebrug hoveniers
Cuneraweg 3b
Ochten
www.delingebrug.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Vijverpompen - Water beweging

Watervallen, watermuren en waterornamenten
Spelen met water, het blijft een vrolijke bezigheid. Het water kan overal stromen, overal vandaan komen en overal in verdwijnen. Er is ook hier eigenlijk maar één probleem en dat is het kwijtraken van water. Door verdamping, door een gaatje in de aanvoerslang of door het wegspatten over de rand.

Het procedé is voor al die zaken hetzelfde, van waterloop tot borrelsteen. Er is watervoorraad in een verstopte bak (of bestaande vijver) en dat water wordt daar opgepompt en naar het element gestuwd om daarna weer terug te keren in het voorraadbassin!

De pomp
Een zogenaamde vuilwaterpomp ligt op de bodem van het bassin en de slang is onzichtbaar verstopt in een mantelbuis. Dat is handig want dan wordt de slang niet dichtgedrukt door de zware keien of grond en kunt u er altijd bij om schoon te maken. In de winter moet u hem sowieso loskoppelen en watervrij maken.

Een waterloop
Een waterloop is wat moeilijker dan een watermuur of ornament. Er kan onderweg veel meer mis gaan, omdat zo’n waterloop feitelijk een verzameling kleine vijvers achter elkaar is waarbij het water steeds van het ene riooltje naar het andere stroomt. U kunt werken met kant-en-klare watervalschalen of een zelfgemaakte waterloop van folie.

Bij een waterloop van folie is vorm van het grondlichaam uiterst belangrijk. U boetseert als het ware de kommetjes in de ondergrond. Als de folie er ingelegd wordt en afgedekt is met grind of betonmortel is er niets meer bij te sturen. De vorm vooraf is allesbepalend. Het is de bedoeling dat er ook als de pomp niet aanstaat, water in de beekjes blijft staan. Een secuur werkje dus, waarbij u geconcentreerd en logisch moet blijven nadenken over waar het water vandaan komt en verder zal stromen.

Fonteinvijvers
Een fonteinvijver is feitelijk ook een normaal waterornament zoals een watermuur of waterval. Een fonteinvijver neemt een beetje een eigen plaats in. Waarschijnlijk komt dit door de eenheid van pomp, ornament en voorraadbak. Het principe is dus hetzelfde; het water wordt rondgepompt. Zo’n fonteinvijver is makkelijk inpasbaar in uw tuin. Het neemt niet heel veel ruimte in beslag en er zijn tientallen vormen, stijlen en uitvoeringen. Een belangrijk punt van aandacht is de sterkte van de onderbak en het deksel. Deze moeten bestand zijn tegen het gewicht van de keien of het beeld wat er bovenop staat.

Pompen en filters
De waterafdeling op een gemiddeld tuincentrum puilt uit van honderden pompen, filters en onderwaterlampen. Belangrijk is dat de pompen (en filters) niet te veel water per uur verzetten. Het klimaat aan bacteriën en micro-organismen kan ernstig worden beschadigd als het water te vaak rondgepompt wordt. Voor de aanleg is feitelijk alleen de plek bepalend. Zorg voor elektrapunten en liefst ook een verdekte plaats voor de pomp en het filter.

Welke vijverpomp is geschikt voor mijn tuinvijver?

Een vijverpomp is niet zomaar een vijverpomp, daarom moet men vóór de aankoop twee keer nadenken over de eisen waaraan de pomp moet voldoen. Voor een “waterspel” bijv. moet de pomp andere eigenschappen hebben dan voor een waterval of vijverfilter. Bij een fontein moet voor de hoogte druk worden opgebouwd, hierbij speelt de hoeveelheid water een ondergeschikte rol, terwijl een filterpomp grote en soms verontreinigde hoeveelheden water met een lage druk moet verwerken. Bij zeer krachtige pompen, bijv. de grotere Elimax-pompen, is het zonder meer mogelijk meerdere decoratieve elementen, of zelfs een kleine beekloop, aan te sluiten. Maar denk eraan dat lange afstanden en elk bijkomend element een hogere capaciteit vereisen.

Greenmax fonteinpompen:

• energiezuinige pomp voor fonteinen en waterspel
• twee functies met één pomp, bijv. fonteinen en spuitfiguren
• serie van 7 pompen in verschillende circulatievermogens van 700 liter per uur tot 8200 liter per uur
• met een uitgebreid assortiment aan toebehoren, zoals verschillende sproeikoppen, kogelgewricht en T-stuk

Greenmax fonteinpomp is een generatie mileuvriendelijke ecopompen van Ubbink. Energiezuinig met een zeer hoog prestatievermogen. Afhankelijk van de pomp en de omstandigheden kunt u tot wel 60% stroom besparen. De Greenmax serie omvat 9 modellen met capaciteiten van 700 l/h tot 8.200 l/h. Telescoopverlengstukken en sproeikoppen zijn bij alle modellen inbegrepen. Door het lage energieverbruik is de CO2 uitstoot van zelfsprekend ook laag. Het energieverbruik is mogelijk door de gepatenteerde motor- en rotortechnologie. Het samenspel tussen een speciaal magneetsysteem en een bijzondere rotorconstructie vormt de kern van deze mileuvriendelijke ecopompen. Op deze pompen geeft Ubbink een garantie van 5 jaar.

Greenmax fonteinpompen.jpg

Elimax fonteinpompen:

• pomp voor fonteinen en waterspel
• serie van 8 pompen in verschillende circulatievermogens van 500 liter per uur tot 8800 liter per uur
• met een uitgebreid assortiment aan toebehoren zoals kogelgewricht, T-stuk en verschillende sproeimonden

Elimax vijverpompen met Ubbink-techniek zijn in de eerste plaats bedoeld voor gebruik als fonteinpompen voor waterornamenten en fonteinen. De Elimax-serie voorziet in de capaciteitsbehoeften van 500 tot 8800 liter per uur. Daarmee biedt Ubbink voor ieder formaat vijver de juiste opvoerhoogten tot 5,20 m! De fonteinen bieden een decoratieve aanblik. Bij iedere pomp worden 2 resp. 3 sproeikoppen meegeleverd. Alle Elimax pompen zijn synchrone vijverpompen. Dat wil zeggen , dat de magneetrotor zowel met de klok mee als tegen de klok in draait, afhankelijk van de stroomtoevoer. Hiervoor zijn hoogwaardige, krachtige magneten (neodymium) en een keramische as ingebouwd. Een flexible regelklep ondersteund de waterdoorstroming onafhankelijk van de draairichting. Door de FFS techniek wordt de hoogst mogelijk effectivietiet van de pompen bereikt. Omdat er geen sprake is van een 'geforceerde' draaibeweging in de richting, worden de motor en het rotorsysteem niet overbelast. Dit resulteert in een storingvrije werking en een lange levensduur. Daarom geeft Ubbink op alle Elimax pompen een garantie van 5 jaar.

Elimax fonteinpompen.jpg

Xtra fonteinpompen:

• eenvoudige fonteinpomp voor elke vijver
• serie van 8 pompen in verschillende circulatievermogens van 400 liter per uur tot 3900 liter per uur
• vanaf Xtra 1600: twee functies met één pomp (inclusief aftakkingsstuk), bijv. fonteinen en spuitfiguren
• incl. sproeikoppen en slangverbindingen

"De Xtra-vijverpompen van Ubbink zijn klassieke fonteinpompen met een jarenlange bewezen techniek die zijn ontworpen voor waterornamenten en fonteinen. Deze serie pompen voorziet in capaciteitsbehoeften van 400 tot 3900 liter per uur. Er is dus voor ieder formaat vijver een passende pomp met opvoerhoogten tot 4,20 m. Bij iedere pomp worden een sproeikop en een slangaansluitingen meegeleverd. De Xtra-fonteinpompen zijn synchrone pompen. Dit wil zeggen dat magneetrotor zowel met de klok mee als tegen de klok in draait, afhankelijk van de stroomtoevoer. Een filterspons voorkomt een snelle vervuiling van de rotor. Deze eenvoudige, maar krachtige techniek staat garant voor lange levensduur.

Xtra fonteinpompen.jpg

Indoor pompen:

Ook de serre of de woonkamer kan worden verfraaid met een kamerfontein die met zacht kabbelend water zorgt voor een aangenaam binnenhuisklimaat. U kunt kiezen uit drie pompen met een minimaal stroomverbruik. De Eli-indoor pompen zijn synchrone vijverpompen. Dat wil zeggen, dat de magneetrotor zowel met de klok mee als tegen de klok in draait, afhankelijk van de stroomtoevoer. Door deze techniek leveren de pompen optimale prestaties, omdat er geen sprake is van een 'geforceerde' draaibeweging in één richting. Dit garandeert een lange levensduur!

Cascademax vijverpompen (Watervalpompen):

• pomp voor watervallen en stromende beekjes
• serie van 3 pompen in verschillende circulatievermogens van 12000 l/h tot 18000 l/h
• grote waterdoorstroming bij hoge druk voor de vereiste optimale hoogte

Cascademax vijverpompen met Ubbink-techniek zijn in de eerste plaats bedoeld voor gebruik als waterval- en beeklooppompen. De capaciteiten van 12000 tot 18000 liter per uur voorzien in de behoeft aan bruisende watervallen en beeklopen in eigen tuin. Een robuuste, krachtige asynchrone motor met rotatie in slechts één richting een constante snelheid en dus constante prestaties. De speciale rotor zorgt voor een optimaal opvoervermogen. Door de speciale rotor wordt veel water onder hoge druk omhoog gebracht met een contante snelheid, en dat maar liefst 24 uur per dag! De ideale pomp om grote niveauverschillen te overwinnen. De Cascademax 12000 l/h heeft een maximale opvoerhoogte van 4 meter.

Cascademax vijverpompen (Watervalpompen).jpg

Powermax filterpompen (Filter- en beekpompen):

• pomp voor de aansluiting op vijverfilters en de voortstuwing van beeklopen
• serie van 6 pompen in verschillende circulatievermogens van 1300 l/h tot 9550 l/h
• hoge waterdoorstroming bij lage druk, kan vuildeeltjes tot een korrelgrootte van 8 mm verwerken

Ubbink Powermax pompen zijn ontwikkeld voor toepassing in combinatie met vijverfilters. Deze pompen transporteren veel water bij een laag stroomverbruik en zijn ook geschikt voor water met lichte verontreinigingen. De circulatiecapaciteit van powermax pompen ligt afhankelijk van de pomp bij 1200 tot 9500 liter per uur, dus voor ieder filter is een geschikte pomp verkrijgbaar. Ze zijn geschikt voor continuebedrijf en kunnen vuildeeltjes met een grootte van 4 tot 8 mm verwerken afhankelijk van de pomp. De pompen leveren doorlopend constante prestaties bij stroombesparend watertransport dankzij het FI-eco rotorsysteem.

Powermax filterpompen (Filter- en beekpompen).jpg

Xtra Fi filterpompen (Filter- en beekpompen):

• pomp voor de aansluiting op vijverfilters en de voortstuwing van beeklopen
• serie van 2 pompen met circulatievermogens van 3350 l/h en 6550 l/h
• hoge waterdoorstroming bij lage druk

De Xtra FI-filterpompen van Ubbink zijn klassieke pompen met een jarenlang bewezen techniek, ontworpen voor aansluiting op vijverfilters. Ze zijn ook geschikt voor watertoevoer naar beeklopen en watervallen. Licht verontreinigd water is voor deze pompen geen probleem. De circulatiecapaciteit van de Xtra 3000 FI en 6000 FI ligt bij 3350 l/h en 6550 l/h. Een universele slangtule wordt bij de pomp meegeleverd. Xtra FI pompen zijn asynchrone pompen, dat wil zeggen, dat de rotatie in slechts één richting garant staat voor een continue snelheid. Deze pompen transporteren grote hoeveelheden water onder een relatief lage druk, want het water moet met een lage snelheid langs zowel de filterinstallaties als de beeklopen met laag niveauverschil stromen.

Xtra Fi filterpompen (Filter- en beekpompen).jpg
Lees meer
Lees minder